In de vorige blog heb ik mijn top 3 tips gedeeld om je helpen de perfecte geboortefotograaf te vinden. Maar we zijn er nog niet, hier lees je de volgende 3 tips.
4. Ervaring
Als je dit leest dan wil je waarschijnlijk een geboortefotograaf bij je bevalling. Dan hoef ik je niet te vertellen hoe belangrijk deze dag is. Je kunt het niet meer overdoen, er is geen ruimte om fouten te maken, de fotografie móet in een keer goed gaan. En dan is ervaring goud waard. Geboortefotografie is niet alleen fototechnisch de moeilijkste tak van fotografie en vaak een uitdaging, maar het vereist ook de nodige medische kennis. Een ervaren fotograaf heeft veel meegemaakt en daardoor kan ze altijd op de juiste wijze handelen. Ze weet wanneer ze een stap naar achter moet zetten, of zelfs even stoppen met fotograferen, maar ook weet ze de weg te vinden op de ok tijdens een keizersnede. Vaak kent ze de verloskundigen en artsen in de regio en ze kunnen als één team heel fijn samenwerken. Daarnaast weet de geboortefotograaf alles van het geboorteproces, ze kan goede inschattingen maken, ze weet wanneer en waar te staan om de mooiste foto's te maken én niemand in de weg te lopen.
Natuurlijk moet iedereen ergens beginnen en zo zijn er altijd nieuwe geboortefotografen die nog ervaring moeten opdoen. Ze rekenen soms een gereduceerd tarief wat aantrekkelijk kan zijn als je maar de risico's weet en neemt en heel bewust deze keuze maakt.
Mijn tip: kijk heel goed naar de beelden op de site van de fotograaf. Als je steeds de zelfde mensen ziet, dan weet je vrijwel zeker dat die fotograaf nog niet zo ervaren is.
5. De klik
Als je iemand bij zo'n intieme gebeurtenis toelaat dan moet er zeker een klik zijn tussen jullie. Daarom is het fijn dat iedere fotograaf een vrijblijvend kennismakingsgesprek aanbiedt. Dan kan de bevallingsfotograaf haar werkwijze uitleggen en jullie kunnen ook je vragen stellen en al jullie wensen bespreken.
Mocht dat zo zijn dat je na het kennismakingsgesprek denkt dat die fotograaf niet de juiste is, laat het haar even weten en plan pas daarná een gesprek met een andere fotograaf in. Vanwege de gekke werktijden en de 24/7 standby is tijd voor geboortefotografen erg waardevol. Het is erg tijdrovend als iemand met meerdere fotografen een gesprek inplant om te kunnen kiezen. Fotografen in een regio werken meestal samen en weten vaak als ze met dezelfde mensen een gesprek hebben. Daarnaast loop je de risico dat je favoriete fotograaf tussendoor volgeboekt wordt en dat is super vervelend.
Mijn tip: kijk eerst goed naar de foto's, info en prijzen van de geboortefotograaf en plan alleen met één fotograaf een afspraak. Als het goed voelt dan raad ik je aan om direct te boeken. Geboortefotografen nemen in het algemeen maximaal 3-4 bevallingen per maand aan, wacht dus niet lang met boeken.
6. Hoeveel kost een geboortereportage?
Ook niet heel onbelangrijk natuurlijk. Laten we eerlijk zijn, geboortefotografie is een luxeproduct. Niet iedereen kan het zomaar betalen. Waarom is het zo duur? We werken met zo ongeveer het duurste apparatuur wat er is en dat maal twee, aangezien we ook altijd van alles een backup moet hebben. Ook van onszelf (we kunnen ook ziek zijn of simpelweg bij een andere bevalling), dus we moeten ook onze backups betalen. Daarnaast staat altijd een betrouwbare, volgetankte auto voor de deur en we staan 24/7 echt dag en nacht ready to go. Op elk moment van de dag moeten we allen kunnen laten vallen en gaan. En dan weten we ook niet of we over 6 uur of 2 dagen terugkomen (en het tarief blijft hetzelfde!). We slaan regelmatig een nachtje (of twee) over en dan heb ik nog niks gezegd over de aantal uren dat we achter de computer zitten te editen. We moeten heel veel inleveren van onze privéleven, want wij willen echt de allermooiste geboortereportage voor je maken.
Je kunt vaak ook in de prijzen zien hoeveel ervaring een fotograaf heeft én of dit een professionele of een hobbyfotograaf betreft. Vanwege de standby tijd kunnen we maar 2-3 bevallingen per maand aannemen en dat zijn al onze inkomen. Daarvan moeten we dus alle apparatuur, auto, software, verzekeringen betalen én leven. Je kunt er van uitgaan als iemand 800 euro vraagt, dan die heeft of geen goede apparatuur of heeft een baan ernaast of ze heeft geen eten. Maar in ieder geval geen professionele geboortefotograaf.
Mijn tip: kies daarom je fotograaf vanwege haar portfolio en niet omdat ze goedkoop is. Mocht de prijs te hoog zijn, vraag dan een bijdrage als kraamcadeau van familie en vrienden. Ze vinden het fijn om je echt blij te kunnen maken met een bijdrage ipv met het zoveelste rompertje aankomen in maat 56 wat na 2 weken alweer te klein is.
Comentários