top of page

HOE VIND JE DE PERFECTE GEBOORTEFOTOGRAAF? deel 1

Je zou kunnen zeggen dat het antwoord eigenlijk heel simpel is. Als de portfolio van de bevallingsfotograaf je aanspreekt dan heb je de juiste fotograaf gevonden.

Alleen met geboortefotografie is het toch net wat anders, er zijn namelijk heel veel andere belangrijke factoren, waar je misschien niet aan denkt. Met deze tips wil ik je graag helpen om de voor jou perfecte geboortefotograaf te vinden.


1. Portfolio

Ja, dit is toch wel het allerbelangrijkste. Want als de foto's of de stijl van bewerking je niet bevalt, dan kan je beter niet bevallen met die fotograaf. :-) Vergeet niet: dit zijn de foto's die bij je blijven in je hele leven en ook dat van je kind! Deze foto's zullen minstens 80 jaar lang met enige regelmaat bekeken worden.

Mijn tip: bekijk goed de website en instagram van de geboortefotograaf. (Geen site? Red flag!)


2. Locatie

Geboortes zijn niet te voorspellen. Zelfs de geplande keizersnedes niet, want baby's hebben meestal hun eigen agenda en ze kunnen altijd eerder komen. Daarom is héél belangrijk dat je een geboortefotograaf kiest die binnen 45 minuten bij je kan zijn. Zelf heb ik vaak hele snelle bevallingen (soms wel minder dan een uur!) en dan telt letterlijk elke seconde.


Het kan wel zijn dat je heel graag één specifieke geboortefotograaf bij je bevalling wilt en dat ze een uitzondering maakt, maar dan moet je wel de risico willen nemen dat de fotograaf de bevalling mist. In dat geval is communicatie nóg belangrijker. Soms krijg ik ook een aanvraag die nét te ver is, maar wel nog binnen een uur rijden en dan bespreken we altijd de risico's. Ook moet ik in mijn agenda kijken want het komt ook wel eens voor dat ik van de ene bevalling naar de andere moet en dan telt de woonplaats van mijn andere cliënten ook mee. Ik ga namelijk nooit uit mijn regio als ik standby sta.

Mijn tip: hoe eerder je boekt, hoe groter de kans dat die geboortefotograaf je bevalling aanneemt.


3. Beschikbaarheid

Ook super belangrijk natuurlijk maar niet zo vanzelfsprekend als je denkt. Voor iedere geboorte staan wij 4 weken lang 24/7 standby. Tenminste de full-time geboortefotografen. Er zijn namelijk heel veel fotografen (ik gok minstens de helft) die geboortefotografie als bijbaan doen. Say what? Veel geboortefotografen werken een paar dagen in de week voor een baas of fotograferen bv. ook bruiloften. Ze zijn dus per definitie niet altijd beschikbaar, de kans is dus veel groter dat uiteindelijk iemand anders je bevalling fotografeert. Daarnaast zijn er ook beginnende geboortefotografen die niet eens een backup hebben, dus dan ben je helemaal niet verzekerd dat überhaupt iemand komt.


Even een vergelijking: in de 11 jaar dat ik als full-time geboortefotograaf werk, maar 2 keer voorgekomen dat mijn backup het moest overnemen (beide gebeurden trouwens tijdens mijn vakantie wat vooraf bekend was bij mijn cliënten). En de andere kant: alleen afgelopen jaar heb ik als backup fotograaf 7 bevallingen overgenomen van mijn collega's die niet full-time geboortefotografie doen.

Mijn tip: informeer direct bij het eerste gesprek of de fotograaf full-time als geboortefotograaf werkt. Alleen dán kan je (bijna) zeker zijn dat de fotograaf die je geboekt hebt daadwerkelijk je bevalling gaat vastleggen.


Comments


bottom of page